Update

Une belle histoire

plaatjeDeze site bestaat sinds 27 juli 2003. Dat weet ik heel precies, want een van de eerste dingen die ik bouwde was een tellertje, en die houdt sindsdien keurig bij hoeveel bezoekers er langs komen. Sinds 27 juli 2003 tot nu zijn dat er 699.283 geweest en die hebben in totaal 1.742.373 een pagina bekeken. Kan je verder niks mee, maar in het begin zat ik continu naar die teller te kijken. Ook omdat deze site toen draaide op mijn eigen PC, die naast mijn bed stond te blazen. Klinkt nerdy en dat is het natuurlijk ook. Als ik me niet vergis was het een oude Pentium 133 uit 1996 of 1997 met RedHat Linux erop. Ik begreep lang niet alles, maar met veel gepruts had ik het aan de praat. Een Apache server met PHP en MySQL. Volgens mij is het dezelfde configuratie als waar de site nu op draait, maar dan natuurlijk honderd versies eerder. Die Pentium klonk als een straaljager, dus na een paar weken, waarin ik de PC niet uit wilde zetten (hij maakte immers deel uit van het internet!), had ik het het wel gezien en met name gehoord: ik verhuisde de site naar een hostingprovider. Mijn dagen als eigen hoster waren voorbij. Het was een mooie tijd.

In het begin schreef ik wat stukjes, soms over het nieuws, soms over het weer en soms over niks. Wat we tegenwoordig "blog" noemen, noemden we toen volgens mij "log". Geen idee wie die B ervoor heeft gezet en waarom. Toen de inspiratie voor de stukjes op raakte, ging ik linkjes posten. Half uurtje surfen en je had zomaar wat gekke sites gevonden, paar rake opmerkingen erbij, en je had weer een postje. Heel soms had ik dan geluk: dan was er een ander log die mijn postje leuk vond, en die postte daar dan weer over. Had ik zomaar ineens 3000 bezoekers in een paar uur, tegen enkele tientallen per dag normaal. De rest van de tijd prutste ik wat met PHP, SQL en HTML. In tegenstelling tot de meeste logs, maakte ik namelijk alles zelf, hardcore, in een simpele teksteditor als Notepad. Enerzijds omdat HTML-editors in die tijd in ieder geval enorme zooi produceerden, anderszijds omdat al te flashy sites mijn interesse ook niet hadden, en nog steeds niet hebben. Niks irritanter dan een site die net niet helemaal lekker werkt vanwege het design. Of rollende menu's, fade-in-fade-out effecten, noem maar op. Kom op zeg, als ik een film wil zien, download huur ik er wel een.

En toen draaide alles, en was het klaar. Ik weet niet meer wanneer ik stopte of waarom. Ik heb alle posts tot mijn spijt weggegooid, met uitzondering van het jaaroverzicht van 2003 waar ik toen best wat tijd aan heb besteed.

Baatsen.com is altijd blijven bestaan, want ik was inmiddels gewend aan het hebben van een eigen domeinnaam. Op 17 april 2005 maakte ik de eerste opzet van dealerinfo, nadat ik merkte dat er behoefte aan een dergelijke site bestond. Klinkt nobel, maar het was natuurlijk 95% hobby, 4% een leuke manier om Baatsen.com "in leven" te houden (en anderen de site te laten vullen) en 1% het invullen van een behoefte. Op 18 april, net na middernacht, ging de pagina live en hij draait nog steeds. Ik kan het bijna niet meer maken om hem nog te verwijderen: er komen dagelijks reacties bij, en de pagina trekt tussen de 200 en 400 bezoekers per dag.

De rest van de site was lange tijd in comateuze toestand. Inhoud en design wijzigde niet meer of nauwelijks. Tot nu.


Deel deze Post

?>

© 2021 www.baatsen.com | Design door W3layouts | Code door Gilles Baatsen


Warning: Use of undefined constant a - assumed 'a' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/baatsen.com/httpdocs/voet.php on line 45