Update

Busjesterreur

Vroeger, toen ik nog een kleine jongen was, was er overzicht op de snelweg. Snelle auto’s reden links, vrachtwagens en busjes reden rechts, en de rest in het midden. Vandaag de dag is het wat anders. Vrachtwagens rijden het grootste deel van de tijd nog wel rechts, in het midden rijden de personenauto’s en links rijden de allerdappersten, met op 5 10 centimeter van hun bumper het onvermijdelijke bestelbusje, dat al zigzaggend met lichtsignalen probeert duidelijk te maken dat het er per direct langs wil. Het is hierbij van ondergeschikt belang of de personenauto nu wel of niet iemand aan het inhalen is met een alleszins redelijke snelheid. Sinds busjes worden uitgevoerd met een TDI motor (wie heeft toch ooit bedacht dat busjes met een turbo moeten worden uitgerust!?) worden andere weggebruikers geacht om van de linkerrijstrook weg te blijven.

Dit merkwaardige gedrag moet haast wel gevolgen hebben, dacht ik zo. Een onderzoekje op internet slingerde me van de ene organisatie naar de andere, maar uiteindelijk bleek m'n vermoeden juist. Bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vond ik een interessant rapport.


"Bij ongevallen met een bestelauto vallen twee keer zoveel slachtoffers onder de 'tegenpartij' als onder de inzittenden van de bestelauto zelf. Twaalf procent van alle doden en ziekenhuisgewonden was betrokken bij een dergelijk ongeval. Zorgwekkend is dat het aantal slachtoffers bij ongevallen met een bestelauto in de afgelopen jaren fors is gestegen, evenals het aantal bestelauto's en het gebruik ervan."


Komt u een bestelbusje tegen, blijf dan rechts rijden en probeer mede-weggebruikers met lichtsignalen te waarschuwen.


Deel deze Post

?>

© 2022 www.baatsen.com | Design door W3layouts | Code door Gilles Baatsen


Warning: Use of undefined constant a - assumed 'a' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/baatsen.com/httpdocs/voet.php on line 45